Vlucht 9 stijgt op in Londen voor een lange vlucht naar Auckland. Dit toestel is een Boeing 747-236B, en zal tussenstops maken in Bombay, Madras, Kuala Lumpur, Perth en Melbourne. De gezagvoerder is Eric Moody en achter hem staan co-piloot Roger Greaves en boordwerktuigkundige Barry Townley Freeman. Nadat het toestel boven de zee vloog in de donkere nacht, veranderde deze vlucht van een normale vlucht naar een vlucht in een nachtmerrie.

 

Gezagvoerder Eric Moody moet nodig naar de wc, co-piloot Roger Greaves en boordwerktuigkundige Barry zijn alleen in de cockpit. Zij zien kort nadat de gezagvoerder weg is een blauwe gloed over hun ramen. Zij dachten dat dit elmsvuur is. Elmsvuur ontstaat als een vliegtuig door een hevige onweersbui vliegt. Co-piloot Roger kijkt op de weerradar, maar er is geen wolkje te zien. Nadat Eric Moody de cockpit binnen kwam, dacht hij ook aan elmsvuur.

 

In de cabine vormt zich rook. In 1982 was het nog toegestaan om te roken in een vliegtuig. Het was dus normaal dat er wat rook hing, maar deze was dikker en rook naar zwavel. De passagiers zien een blauwe gloed over de vleugels. Motor 4 krijgt moeilijkheden en staat in brand. Deze motor viel daarna uit, waarna motor 1, 2 en 3 ook uitvielen.

 Het toestel valt als een baksteen naar beneden, ook de druk valt naar beneden, waardoor het moeilijk wordt om te ademen. De piloten doen hun gordels om en de gasmaskers in de cabine vallen naar beneden. Sommigen doen hun zwemvesten aan. Het toestel bevindt zich namelijk 10 kilometers boven de zee. De piloten proberen de motoren te herstarten. Co-piloot Roger Greaves zendt een Mayday bericht uit naar de luchtverkeersleiding in Jakarta, Indonesië. ''Mayday we've lost all engines''. De luchtverkeersleiding begrijpt het niet zo goed en vraagt: ''you've lost engine 4?'' Na een paar keer ''We've lost all engines'' te herhalen, pikt een ander toestel hun bericht op, en vertolkt het in het Indonesisch, waarna de luchtverkeersleiding Roger Greaves begrijpt.

 

Eric Moody sprak tegen de passagiers in de cabine:

 

''Ladies and gentlemens, this is your Captain speaking. We have a small problem. All four engines have stopped. We are doing our damned best to get them going again. I trust you are not in  too much distress''

 

Het toestel viel nog steeds als een baksteen naar beneden. De piloten proberen al ruim 30 keer de motoren te herstarten. De blauwe gloed verdween inmiddels. De piloten moeten zo snel mogelijk de motoren te herstarten, anders stort het toestel in zee, of als ze ver genoeg komen, botsen ze tegen de bergpieken in Java. 

 

Na vele pogingen om de motoren te herstarten komt motor 4 weer terug. Ook de andere motoren komen terug. Maar de blauwe gloed kwam weer en motor 2 krijgt moeilijkheden. De piloten moeten die motor uitschakelen om meer schade te voorkomen. De piloten weten nog net over de bergpieken op Java te vliegen. Net voor de landing konden de piloten niet door de voorruit kijken, en zette de blowers en ruitenwissers aan. Ze dachten dat het vocht was, maar de blowers en ruitenwissers zorgde er niets voor dat de piloten weer door de voorruit konden kijken. Ook verschillende apparatuur werkte niet dat nodig is voor een landing, maar de piloten wisten het op de grond te krijgen, waarna de piloten de passagiers trakteerden.

 

De bemanning hebben een slapeloze nacht in Jakarta, waarna ze het vliegtuig inspecteerden. Het eerste wat ze zien is dat de voorruit zwaar beschadigd is en dat er enorm veel krassen in zaten. Ook het logo op de staart was deels verdwenen. Verf op de voorkant was ook verdwenen. Ook de motoren waren beschadigd. 


De motoren werden grondig onderzocht bij de ontwikkelaar van de motoren, Rolls Royce. Ze vinden meteen in de motor een soort stof. Deze stof werd onderzocht, en het bleek dat het om vulkanisch as zou gaan. Het blijkt dat Vulkaan Galunggung op Java explosief was uitgebarsten. De rookwolk werd 10 kilometer omhoog gebracht, en de wind nam het mee precies in de richting van het toestel van vlucht 9. 

 

Door een chemische kettingreactie kwamen de motoren terug. Dit kwam doordat de motoren even verstopt waren. Waarna het vulkanisch as smolt. Vulkanisch as smelt op een temperatuur van 1500 Celsius. De temperatuur binnen de motor lopen op tot een temperatuur van 2000 Celsius. Het gesmolten vulkanisch as kwam ergens anders terecht in de motor en koelde af. Dit zorgde ervoor dat er weer ruimte was voor lucht zodat de motor kan draaien.

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb