Het bemanning van het supersonisch toestel Concorde maakt zich klaar voor een reis van internationaal luchthaven Charles De Gaulle, Parijs naar John F. Kennedy International Airport in New York. De meeste inzittenden waren Duits; ze gaan varen op het MS Deutschland-cruiseschip. De vlucht was gecharterd door het Duitse bedrijf Peter Deilmann Cruises. Ook 3 kinderen reisden mee. Het bemanning was gekwalificeerd en het toestel zelf was grondig gecontroleerd, en is goed gekeurd. De Concorde had registratienummer F-BTSC en vluchtnummer was AF 4590. De afstand tussen New York City en Parijs is 5.834 kilometer.

 

De piloten vroegen toestemming om op te stijgen. Ze kregen toestemming, en namen vermogen. Ze behalen het V1 snelheid, een snelheid waarbij de start niet veilig meer afgebroken kan worden. Het landingsgestelbaai vat vlam en beschadigd de vleugel. De piloten stegen op omdat de V1 snelheid was behaald, en probeerden de dichtstbijzijnde luchthaven Le Bourget te halen. Motoren 1 en 2 verloorden vermogen, maar kregen die terug in de seconden erna. Motor 2 wordt uitgeschakeld vanwege een brandalarm. Het toestel helt 100 graden naar links. De piloten namen gas af van motoren 3 en 4, om het toestel recht te trekken. Maar de linker vleugel was zo beschadigd, dat het uit de lucht viel. Ook de snelheid nam af. Het toestel boordde zich in een bijgebouw van het hotel Les Relais Bleu. 109 inzittenden worden weg geveegd; niemand heeft de crash overleeft. Ook komen er 4 mensen om het leven op de grond. 


HET ONDERZOEK

Aérospatiale en BAe onderzochten dit ongeluk. Uit het onderzoek bleek dat een DC-10 van Continental Airlines een stuk titanium van een straalomkering verloor, die 3 minuten op de zelfde startbaan opsteeg. Maar dit onderdeel was volgens de producent (McDonnell Douglas) niet afkomstig van de straalomkering. Het toestel zelf bleek ook nog eens 1 ton te zwaar te zijn geweest. En als het toestel niet was opgestegen, was het met een hoge snelheid van de baan was af geschoten, en zou het de zelfde gevolgen hebben. Ook bleek uit onderzoek dat als het vliegtuig met beschadigde vleugels, maar met goed werkende motoren, toch niet veilig konden landden. 


GEVOLGEN

Alle Concorde's werden aan de grond gehouden nadat het onderzoek afgerond werd en de oorzaak werd gevonden. Alleen 1 Air France Concorde mocht terug vliegen van New York naar Parijs, zonder passagiers. Door deze ramp werdt de Concorde uit zijn carrière gehaald als passagiersvliegtuig. Na de 9/11 aanslagen op het WTC in New York in 2001 nam het passagiersaantallen af, waardoor de Concorde te duur werdt. Air France stopte met de Concorde in mei 2003. British Airways, die ook Concorde's bezit, stopte in oktober 2003. Daarna stopte de Concorde definitief.